Kreativitet helt uppåt väggarna

Känslan redan när man kliver in i trapphuset och hela vägen upp till den vindsvåning som är Block Stockholms hemvist är klassisk industrikaraktär. Många skapande, kreativa företag sitter i hela fastigheten och längst här uppe finns ett koncentrat av kreativa människor som lever på sitt nyskapande och entreprenörskap. Detta syns också bokstavligen på väggarna. Vi har låtit konstnärer, illustratörer och fotografer på Block att skapa verk som täcker in hela väggar eller delar av väggarna. Välkommen på en liten utställning.

Visionär utsikt

När vi tog bort en gipsvägg i ett konferensrum dolde sig ett fantastiskt vackert bågformat fönster där. Fönstret hade tidigare övervakat ölproduktionen här inne i det gamla bryggeriet, men idag fanns inget att se genom fönstret. Då tog sig illustratören och konstnären Adam Leary här på Block sig an uppgiften. Idén var att skapa en vision av den utsikt som detta fönster skulle kunna ha söderut härifrån sjätte våningen. Men inte bara den utsikt som vi har idag, utan Adam skapade en fantasibild av mer visionärt slag. Dels av den utsikt som vi skulle ha kunnat ha i över 300 år tillbaka i tiden i detta bryggerikvarter, dels en vision av framtidens horisont.

Mer om Adam Leary och hans verk här >>

Fantasifullt väggverk

På ena kortsidan av det största av Block Stockholms olika arbetsrum sitter ett mycket fantasifullt och spännande konstverk signerat Lasse Skarbøvik. Lasse skapade denna bild under hans tid här på Block Stockholm. Uppdraget var att fylla vår stora väggyta på ca 10 x 4 meter, och Lasse fick fria händer att skapa något som han tyckte passade in i miljön och allas kreativa skapande som sker här. Resultatet blev verkligen en inspirerande väggmålning för alla kreatörer här. Storleken och den speciella väggformen har gjort att vi valde att applicera konstverket på väggen med tapeter, som vi lät trycka upp med Lasses motiv.

Mer om Lasse Skarbøvik och hans verk här >>

Spöksöta skapelser

I vårt sköna soffrum var allt perfekt, förutom den vita stora väggen. Men det var ett uppdrag som den så begåvade och lekfulle illustratören Kenneth Andersson antog på sitt så fantasifulla och sköna manér. Han skapade ett verk för att sitta på hela väggytan, samtidigt som han visste att vi ville ha kvar våra låga soffor. Kenneths idé blev helt fantastisk, de två sköna och så spöksöta figurer han skapade ser nu ut att titta upp bakom sofforna. De har blivit en extra roligt sällskap och en viktig del i ett ganska speciellt konferensrum. Kenneths illustration har vi gjort egna tapettryck av och på det sättet applicerat verket på väggen.

Mer om Kenneth Andersson och hans många skapelser här >>

Grafiska fonttyper

I ena änden av vår ateljé så valde vi att bygga ett litet mötes- och telefonrum. Vi inredde det med grön matta och gröna stolar, så följaktligen så heter det nu Green Room. Men här fanns också en väggyta med snedtak där vi ville ha ett konstverk. Vi gjorde då så att samtliga fotografer och bildkreatörer här på Block Stockholm fick delta i en tävling, där det vinnande fotografiska verket skulle förevigas med ett stort väggtryck. Flest röster och populär vinnare blev mångsidiga kreatörer, grafiska formgivaren, illustratören och fotografen Lotta Klöverbäck. Lottas fotografi kan ses som en illustration av vad många här arbetar med, att skapa grafisk design med hjälp av bokstavstyper i olika fonter – rena rama grafiska grekiskan för den icke insatte.

Mer om Lotta Köverbäck och hennes verk här >>